Oosterse snijbiettaart, Spinaziefetataart, Raapsteeltjesspekjestaart
(naar eigen inzicht aanpassen)
Mmmmmm, die heerlijke verse voorjaarsgroenten uit onze eigen kas, volop verkrijgbaar in april/mei. Maak er in een handomdraai een hartige taart mee, van tevoren klaarmaken en in de namiddag of ‘s avonds in het zonnetje eten.
Ingrediënten:
- Pizzadeeg of quichedeeg, kant en klaar uit de koeling
- 1 bos snijbiet of spinazie of raapsteel, naar keuze
- 1 ui / knoflook / stukje gember, naar keuze
- 1 andere groente voor de kleur, bijv. paprika, prei
- Kruiden naar keuze, zie hier onder het recept een paar lekkere combinaties
- 4 eieren
- Flinke scheut melk, yoghurt, kwark of mascarpone naar keuze
- Geraspte of stukjes kaas, zoals feta of parmezaan of gebakken spekblokjes
Bereiden:
- Doe wat olijfolie in een pan en roerbak de ‘bite’-groenten met kruiden.
- In een kom mix je 4 eieren met de zuivel en kruiden.
- Deeg uit het papier rollen en in een vorm leggen met de randen over de vorm heen. Bestrooien met paneermeel of beschuit/cracker/geroosterdbrood kruimels.
- De geroerbakte groeten erover verdelen. Evt kaas erover verdelen.
- De gesneden bladgroenten roerbakken, evt uit laten lekken en door het eimengsel roeren en dan over de quichevorm verdelen. Overlappende deeg terugvouwen als een soort rand.
Kijk op de gebruiksaanwijzing van het deeg, hoelang in de oven. Deze quiches zijn in ca 15-20 min op 200-220 graden in de bakoven gebakken.
Combinaties:
- Raapsteeltjes/spekjes/bataat/komijn:
Bataat in plakjes en eerst gebakken op deegbodem leggen, gebakken spekjes erover verdelen, heel kort geroerbakte raapsteeltjes door eimengsel (met kwark) met komijnpoeder en over de spekjes heen gieten. Zorgen dat spekjes ‘onder’ blijven.
- Snijbiet/ui/kerrie/gember
Gesneden ui bakken met kerrie en kleingesneden verse gember en evt klein gesneden stukje kurkuma, klein gesneden steeltjes van snijbiet toevoegen en daarna het blad. Beetje slinken en dan door eimengsel (met melk en beetje peper) roeren en in vorm over deeg gieten.
- Spinazie/prei/paprika/feta/parmezaan
Geroerbakte prei en paprika over bodem verdelen, feta erover kruimelen. Geroerbakte spinazie, (goed uitgelekt in zeef!) door eimengsel (met flinke eetlepel mascarpone) en zakje geraspte parmezaan roeren. In vorm over de feta gieten en verdelen.
- Verzin je eigen creatie!
Eet smakelijk!
Iedere maand zorgt onze collega Yvonne Hoeboer voor een verrassende proeverij in de Hofwinkel. Je vindt Yvonne’s recepten op deze pagina!