Mmmmmm, die heerlijke, verse zomergroenten uit onze eigen kas, volop verkrijgbaar in juni. Maak er in een handomdraai een rijstsalade mee, van tevoren klaarmaken en in de namiddag of ‘s avonds in het zonnetje eten. Op warme dagen kun je de rijst ’s ochtends al koken, laten afkoelen in de koelkast en later op de dag afmaken. Ook heerlijk als bijgerecht bij de barbecue!
Ingrediënten:
- Circa 200 gr rijst naar keuze
- 1 hardgekookt ei per persoon
- 2 rijpe tomaten
- zilveruitjes
- augurkjes
- komkommer
- meer groenten, zoals kort gekookte peultjes of asperges of venkel of paprika of kortgekookte champignons of mais of verse doperwtjes, varieer naar smaak en naar gelang wat je in huis hebt.
- voor een vleesvariant: vleeswaren, klein gesneden, of kippenvlees, of:
- Voor een visvariant: blikje tonijn, of:
- kaas, in kleine blokjes, bijv. belegen kaas, feta of mozzarella
- zwarte olijven
- verse kruiden naar keuze, bijv. basilicum of krulpeterselie, oregano
- bosuitjes
- goede olijfolie
- peper en zout
Bereiden:
Kook de rijst gaar naar smaak op jouw eigen manier. (bijvoorbeeld klein uitje licht fruiten in olie, rauwe rijst erbij, even omroeren en dan per 1 kopje rijst, 2 kopjes water met half bouillonblokje erbij, omroeren en zachtjes koken tot het net gaar is.)
Even af laten koelen in de pan of snel onder stromend water in een zeef. Goed uit laten lekken en uitspreiden in een grote schaal of pan.
Overige ingrediënten, behalve ei en olijven, kleinsnijden en mengen met de afgekoelde rijst. Giet er rijkelijk een goede olijfolie over en voeg naar smaak zout en peper toe. Fijngescheurde basilicum of andere kruiden voeg je als laatste toe. Schep de salade in een mooie schaal en garneer met partjes ei en de olijven en evt bosuitjes.
Eet smakelijk!
Variant vlees heeft als ingrediënten:
Rijst/tomaat/komkommer/zilveruitjes/augurkjes/peultjes/asperges/ rundersalami/mozzarella of kaas/ (mais)/ basilicum/peper/zout/olijfolie/ei/olijven/bosuitjes
Variant vis heeft als ingrediënten:
Rijst/tomaat/komkommer/zilveruitjes/augurkjes/peultjes/peterselie/doperwt/mais/peper/zout/olijfolie/ei/olijven/bosuitjes