Mmmmmm, die verse, zelfgeoogste bosbiet of die mooie rode en gele biet van het land, volop verkrijgbaar in juli en augustus. Maak er in een handomdraai een voor- of bijgerecht mee, deels van tevoren klaar te maken en dan ‘s avonds mooi opmaken voor de maaltijd. Heerlijk als bijgerecht bij de barbecue.
(naar recept uit Smaakmakend – 2008)
Ingrediënten:
- Bietjes, 1 per persoon, het liefst jonge bosbietjes of rode en gele biet voor een kleurig gerecht
- 2 delen olijfolie
- 1 deel balsamico-azijncreme
- zout en peper
- 2 theelepels mosterd
- 1 deel sinaasappelsap of anders een theelepel honing
- feta (pakje, kaaskoeling)
- bosuitjes of evt. groene deel van dun prei
- evt. partjes peer
Bereiden:
Kook de bietjes gaar (of pof ze in de oven) en laat ze afkoelen. Als de bietjes jong zijn kan je nu de vel er zo afwrijven, anders even schillen.
Bietjes in dunne plakjes schaven (met kaasschaaf) en op een schaal mooi rangschikken.
Dressing maken van olijfolie, balsamico-azijncreme, zout, peper, mosterd en sinaasappelsap. (ik gebruik hier een gebruikt, gewassen glazen potje met goed passend deksel voor; zo kan je goed schudden)
Giet de dressing over de bietjes en garneer met fijngesneden bosuitjes (als je ringetjes prei gebruikt, evt. overgoten met gekookt water om het hele rauwe er af te halen).
Brokkel er wat feta overheen en als laatste wat geroosterde zonnebloem- en pompoenpitjes of pijnboompitjes.
Varianten:
In plaats van feta, kan je voor een vegan variant ook partjes, of kleine blokjes peer gebruiken.
Handige truc voor opmaak als je het later wilt eten:
Neem een diep bord en verkruimel de feta hierin. Strooi dan de pitjes en bosui erover en rangschik de plakjes biet. Leg een schaal op het diepe bord om af te dekken tot etenstijd. Keer dan bord met schaal om, haal het bord er af, de dressing erover en klaar!
Eet smakelijk!